Breuken
Lijnenbestand met breuklijnen. Een breuklijn is de snijlijnen van een geologische breuk met het aardoppervlak. Langs een breuk zijn de bodemlagen ten opzichte van elkaar verschoven.
In Noord-Brabant is een groot aantal breuken en breuksystemen aanwezig. De meerderheid hiervan is van zuidoost naar noordwest georiënteerd. De belangrijkste en grootste breuken zijn de Peelrandbreuk, de Feldbiss en de Gilze-Rijen breuk. Deze breuken begrenzen de zogenoemde Centrale- of Roerdalslenk, een gebied dat in de geologische geschiedenis al geruime tijd een sterke daling vertoont.
Niet alle weergegeven breuken manifesteren zich op maaiveldniveau. Sommigen komen alleen op grotere diepte voor. De diepte van de breuken varieert van maaiveld tot ca 3km. Bij ‘KLASSE’ staat genoemd of de breuk naar verwachting relatief ondiep danwel diep voorkomt. Uit de velden ‘DGM’, ‘REGIS’ en ‘DGM-PLUS’ is af te leiden tot welke formatie de breuk hoort conform ieder type ondergrondmodel. Breuken voorkomend in de Formatie van Boxtel (BX) zijn breuken die tot in de basis van deze aan maaiveld voorkomende formatie actief zijn. Een groot deel daarvan zal tot aan maaiveld doorwerken. Er wordt hierbij een onzekerheid van 200 meter aan weerszijden van de breuken gehanteerd. Dat betekent dat een ligging van een breuk indicatief is en bij vaststelling van de exacte locatie zal vaak expert- en/of veldonderzoek naar de breuken noodzakelijk zijn.
Simple
Basis
- Unique resource identifier
-
2e2991bf-6934-4476-a92c-e6b475d58475
- Status
- Completed
-
Thesaurus provincie Noord-Brabant
-
-
breuklijnen
-
geologie
-
- Date (Publication)
- 2023-04-18
- Date (Revision)
- 2023-04-18
- Statement
-
Het bestand is een combinatie van oudere gegevens uit lokale studies uit 2007 en recente ondergrondmodelgegevens afkomstig van TNO. De gegevens van TNO zijn een combinatie van de laatste updates van H3O-De Kempen en H3O-Roerdalslenk Noordwest met DGMv2.2. Er wordt hierbij een onzekerheid van 200m aan beide zijde van de breuklijn gehanteerd, omdat het regionale karteringen en modellen zijn.
Voor het herinterpreteren van de breuken zoals dat is gedaan in het kader van de H3O-projecten is alleen bestaande informatie gebruikt, er is daarbij geen nieuw veldonderzoek gedaan. Met bestaande informatie wordt primair seismiek bedoeld, omdat dit continue data zijn waarin de aanwezigheid van breuken kan worden vastgesteld. De beschikbare seismiek verschilt echter van kwaliteit en de ruimtelijke spreiding verschilt eveneens. Ook verschaft de meeste seismiek geen inzicht in het verloop van de breuken in de bovenste honderden meters. Om die reden heeft TNO boringen en ook het AHN gebruikt om de doorwerking van deze breuken in de bovenste honderden meters te kunnen interpreteren. Door veldonderzoeken uit te voeren, wordt de ligging van breuken beter in beeld gebracht.
- Point of contact
-
organisationName electronicMailAddress role Provincie Noord-Brabant
Owner
- Use limitation
-
Geen gebruiksbeperking, dit bestand kan onbeperkt uitgeleverd worden.
- Use limitation
-
De metadata van dit bestand mag extern gepubliceerd worden.
- Use constraints
- Intellectual property rights
- Access constraints
- Intellectual property rights
Legal constraints
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
-
geen beperkingen
spatial
))
- Denominator
- 50000
Metadata
- Metadata author
-
organisationName electronicMailAddress role Provincie Noord-Brabant
Author
))
